filmtheater de fabriek logo
filmtheater de fabriek beeldmerk

Zaans Anatolië Filmfestival: Mukadderat

  • komedie
  • 90 min
  • Special

In samenwerking met Vereniging DIDF Zaanstad organiseert De Fabriek de tweede editie van het Zaans Anatolië Filmfestival. Na de dood van haar man doorbreekt Sultan alle verwachtingen, bouwt een nieuw leven op en inspireert andere vrouwen om hetzelfde te doen. Hoofdrolspeelster Nur Sürer is aanwezig voor een nagesprek. De film wordt vertoond met Engelse ondertiteling.

Na het verlies van haar echtgenoot laat Sultan, die bang is om alleen achter te blijven, aan haar kinderen weten dat ze onmiddellijk wil hertrouwen. Haar kinderen vinden dit echter niet gepast, aangezien er pas één dag is verstreken sinds de dood van hun vader. Haar zoon Nevzat, die een traditionele kijk op het leven heeft, gelooft dat niemand in het kleine stadje dit zal goedkeuren. Hoewel haar dochter Reyhan probeert de wens van haar moeder te respecteren, vindt ook zij dat het besluit veel te vroeg genomen is. Ondanks de bezwaren van haar kinderen laat Sultan haar verlangen niet varen. Terwijl ze op zoek gaat naar een geschikte echtgenoot, stort ze zich ook op het ondernemerschap en doet ze alles waarvan men zei: “Dat kan een vrouw niet.” Ze verandert haar huis in een pension en runt het zelf, opent een kraampje op de markt en neemt het op tegen mannelijke verkopers. Sultan’s houding wordt een voorbeeld voor andere vrouwen in het stadje, die ook een onafhankelijk leven beginnen te leiden en net als Sultan gaan werken in het pension en op de markt. Sultan’s strijd zal uiteindelijk ook leiden tot de organisatie van vrouwen in het stadje en de ontwikkeling van hun eigen identiteit.

Het Zaans Anatolië Filmfestival is een cultureel evenement dat kunstliefhebbers en mensen van diverse achtergronden in Zaanstad samenbrengt. Centraal staan films die actuele maatschappelijke vraagstukken belichten en een podium bieden aan verhalen uit en over Anatolië. Het festival viert de rijke cultuur, waarden, schoonheid en veerkracht van het Anatolische volk. Tegelijkertijd staat het stil bij het leed, de pijn en de uitdagingen die deze gemeenschap heeft doorgemaakt. Met een programma dat honderden bezoekers trekt, vormt het festival een brug tussen mensen en stimuleert het de dialoog over maatschappelijke ontwikkelingen, problemen én kansen. Dankzij de samenwerking tussen DIDF-Zaanstad en Filmtheater De Fabriek worden de nieuwste Anatolische films naar Zaanstad gebracht. Het festival fungeert bovendien als ontmoetingsplek voor makers en publiek, waar film niet alleen kunst is, maar ook een middel tot verbinding en begrip.

Tijden & tickets

Vrijdag 9 mei

Modal Title

Any content could go in here.

×