Door gebruik te maken van onze website, of door op akkoord te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies op deze website op basis van onze privacyverklaring.
Een unieke wederzijdse ontmoeting tussen een forensische instelling en de samenleving in de vorm van film, theater én een dialoog. De Utrechtse Van der Hoeven Kliniek gaat op theatertour door Nederland. TBS-patiënten spelen samen met medewerkers en buurtbewoners scènes waarin het thema 'Ontmoeten & Keuzes maken' centraal staat. Na de theatervoorstelling vindt er een dialoog plaats met het publiek. Na een korte pauze volgt de vertoning van de documentaire 'Echo' van Ingrid Kamerling.
Theater & dialoog Ontmoeten & Keuzes maken - 60 minuten
Tbs'ers, medewerkers en buurtbewoners hebben in het afgelopen jaar hard gerepeteerd aan een bijzondere voorstelling. De theatervoorstelling maakt de dunne scheidslijn tussen tbs'er, medewerker, buurtbewoner en publiek voelbaar. Welke keuzes houd je voor anderen diep verborgen? En krijgt iedereen wel de kans om te kiezen? In de dialoog hopen we vragen en verhalen te verbinden met het publiek omdat elk verhaal, zowel van het publiek als de spelers, het verdient om verteld te worden. Met een tour door het land zoekt dit project de ontmoeting op om op een andere nieuwe manier naar de mens en zijn verleden te kijken.
Pauze - 20 minuten
De film Echo - 75 minuten
Niet alleen de patiënten uit een tbs-kliniek worden op de gevoelige plaat vastgelegd in deze documentaire van prijswinnend regisseur Ingrid Kamerling. Ook medewerkers doen een boekje open over hun gevoelens en onzekerheden.
Zo ook groepsleider Luke, die eerder in een jeugdinstelling werkte. ‘Ik werd door een patiënt belaagd met een baksteen. Ik pakte de steen, vloerde de jongen en hield de baksteen in mijn handen, boven zijn hoofd. Iets in me maakte me op tijd wakker.’ Maar wat als dat niet was gebeurd? Dit incident laat zien dat er maar een flinterdun lijntje is tussen tbs’er en behandelaar.
Aan de hand van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus onderzoekt Kamerling in deze intieme film de relatie tussen patiënt en hulpverlener. Met veel extreme close-ups geeft deze film een unieke inkijk in het leven van tbs’ers én hun behandelaars.